YOKOMO BD9 a zamyšlení

Úvod

Jelikož už několik let jezdím podvozky od firmy Yokomo, chtěl bych se s Vámi podělit o mojí poslední stavbu, jelikož jsem byl velmi spokojen s průběhem stavby, ale se zpracováním a podobně. Vše jsem se snažil zdokumentovat, jak nejlépe to šlo, ale co mne nejvíce potěšilo, byla ekonomická stránka věci. Konečně po několika letech se mi totiž stalo, co nikdy nepamatuji, a dozvíte se to právě z článku.

Podvozek yokomo BD9 1/10 touring car.

Můžete si vybrat se dvou variant podvozku: buď variantu s uhlíkovým -)na asfalt), nebo s hliníkovým (na koberec), platem. Toto mi přijde jako velmi příjemné portfolio pro zákazníky, kteří jezdí pouze v zimě, nebo pouze asfalt. Ušetříte tím ihned slušné peníze, když si na zimní sezonu nemusíte automaticky s podvozkem kupovat nové plato, jako tomu je u jiných značek podvozků

 

Po otevření krabice se na vás vyvalí hromada pytlíčků a věcí které začnu ihned pečlivě sledovat, na každém pytlíčku je číslo, které chronologicky dle návodu určuje, který mám otevřít a věnovat se určitým dílům které pytlík naskytuje. Jeden ale na sobě číslo nemá a to je velmi příjemný pytlík. Je to pytlík, který je označován jako first aid, tedy první pomoc, a co obsahuje? Všechny plasty, které na autě jsou, tzn. Ramena C-hub, steering block a Real hub, ale pozor, nejsou to ty, které přijdou do modelu namontovat, ale mám je ještě jednou jako náhradní díl, no to hezký benefit ne?

Tedy jedna z více věcí co mne opravdu nadchlo.

Stavba

Začínám platem a hnacím ústrojím, oproti předchozí verzi je jiný diferenciál i předlohová hřídel, ale zase mne něco potěší, řemenice jsou z obrobeného hliníku, mám s tím super zkušenost, protože pokud jsou plastové a začnou se Vám protáčet řemeny, tak vám odejde pouze řemen a ne řemen s řemenicemi, jak tomu bývalo dřív. I distanční podložka je z hliníku, vše hezky zpracované.

Dále narážím na další radost, součástí balení je totiž držák ventilátoru, jak jinak než hliníkový, u předchozí verze jsem ho musel dokupovat, a tady je součástí balení příjemné překvapení. Dále je tam zadní výztuha, která je také tuniková, dle informací, co se mi podařilo získat, je potřeba na asfaltové dráhy, no snad ji v létě vyzkouším.

 

Postupuji dále bulkheady jsou všechny stejné, tedy zaměnitelné, lze zpozorovat uložení stabilizátoru, tentokráte na kuličkových ložiskách. Dále je na fotce vidět uchycení baterie, kde yokomo si dalo tu práci a dá Vám uchycení, kde není potřeba žádná páska.

Koupil jsem si modré hliníkové šroubky, jelikož se mi líbí, ale k mému překvapení stavebnice obsahuje také stříbrné hliníkové šrouby, no nestačím se divit!

Pokračuji ve stavbě dále a přicházím na uložení ramen a ramena, zde narážím na první a asi jediné pochybení dle setupu, který mám k dispozici, není ve stavebnici dostatek podložek na vymezení vůlí ramen v uchycení, no nic stejně jsem si tam chtěl dát své modré, ale pro začínajícího modeláře by to mohl být trochu oříšek. Na druhou stranu mne překvapily výlisky vložek uchycení, pravidelně se mi stávalo, že dle teamových setupů jsem musel dokoupit další toto uchycení, jelikož výrobce nedodával všechny vložky, které jsem dle setupu potřeboval, tady se kluci zase předali, na každé zavěšení dostanete jeden „stromeček“ takže úplně v pohodě vše nastavím jak potřebuji. Chod ramen je absolutně volný a nepotřebuji honovat díry na ramena.

Přichází na řadu stabilizátory. Na doporučení jsem si dokoupil sety stabilizátorů, jelikož jsem věděl, že balení neobsahuje ty, které dle setupu potřebuji, ale i tak cena není závratná cena za sadu 3 zadních a tří předních v tloušťkách 1.1-1,4mm vychází na asi 430 Kč. Novinkou u yokoma je již zmiňované uchycení stabilizátorů v ložiskách. Osobně si myslím, že to není potřeba pro zkušeného jezdce, ale pro začátečníka je to určitě ulehčení práce. Po zapojení chodí vše velmi lehce. Jenom nacvakávaní kulových čepů jde poměrně z tuha, je cítit velký odpor materiálu a je potřeba si šikovně opírat součástky, aby nedošlo k poškození čepů, nebo jiných součástek.Za pozornost stojí netradiční uchycení předního nárazníku, které je pouze na 2 šroubech.

Přichází na řadu spojovačky a řízení, a opět mě potěší rovnou dva malé dárky: hliníkový klíček na spojovačky, a hliníkové páky řízení. Další milé překvapení je domyšlení designu sloupků na páky na servo, kde se dá velmi elegantně použít zmíněný klíček. Dále jsem přidělal dorazy baterie, které jsou také jak jinak, než v hliníku. po použití celého stromečku mi zůstaly plastové kloubky jako náhradní díl.

Dále dávám do kupy přední a zadní poloosy a zbytky plastů, malá změna je oproti předchozímu modelu, že používají všude ložiska 5x10x4 oproti 5x10x3, které používali dříve v předních steering blocích. Tím pádem nejsou poloosy kompatibilní s osami z předchozího modelu. Nyní používají také červíky na zajištění pinů v poloose. Toto řešení se mi osobně nezdá dobré a nemám s ním nejlepší zkušenost z důvodu velkého namáhání pinů v dvojitých poloosách. Proto jsem ještě vše pojistil bužírkou, kterou jsem použil na spojovací válec poloos, abych zajistil vnitřní piny. Nejprve jsem samozřejmě vše dotáhl a promazal. Konce hřídelí samozřejmě zakončují „podkovy“ oproti předchozím, jsou mnohem robustnější, a aby vydržely déle. Jak to půjde uvidíme v praxi.

Co se týče serva a jeho držáku. Tam jsem se rozhodl pro změnu serva, předchozího savoxe jsem měl už nějaký pátek a nebyl problém, ale změna je život. Rozhodl jsem se pro změnu značky, kde servo má lepší parametry a i lépe pro mne vypadá.

Dále přišli na řadu tlumiče, tam došlo k razantním změnám, údajně jsou nejkratší ze všech modelů přirovnávám fotku s předchozím modelem. Jinak zpracování je bezchybné. A dalším bonbónek jsou hliníkové misky tlumičů.

Pak finišuji, osazuji svou oblíbenou elektronikou LRP a rozhodl jsem se pro modifikaci držáku baterek po svém, kde jsem použil zlomený top deck a své hezké modré šroubky.

Osadil jsem model karoserií a koly a začal seřizovat. Vše šlapalo jak po drátkách, rozhodl jsem se pro karoserii PF type S, který se nyní velmi používá, dle tipu od teamových jezdců jsem ji napasoval o 5mm dopředu.

Nastavil jsem základní setup položil na dráhu a šel trénovat. Nikdy jsem se s novým podvozkem necítil na dráze tak dobře,  z prvního tréninku jsem měl dobrý pocit, měnil jsem lehce nastavení a dostal jsem se v průběhu jízd na velmi rychlý a dobrý setup. Nakonec jsme dojel na 3.místě, a s velmi dobrým pocitem. Auto reagovalo velmi předvídatelně, na změny nastavení. Bylo také velmi stabilní na poklicích a z každé jízdy mi přinášelo radost a dobrý pocit. Navíc jsem byl schopný i nejrychlejším jezdcům s nastaveným autem velmi dobře stíhat a odměnou mi byli po soupeřových chybách 2 vyhrané jízdy.

Sumarizuji tedy své pocity

Berte to prosím jako můj subjektivní názor a neberte to jako nějakou kampaň a válku proti jiným značkám, nebo že mám slíbenou odměnu za nějaký článek. Tyto řádky píšu jenom ze svého pocitu a díky mým dlouhým zkušenostem, o které bych se chtěl s Vámi podělit.

Při oficiálním odhalením nového auta jsem byl upřímně trochu zklamaný. Každému, kdo se na fotky byla jasná věc, je to okopírovaný Xray. Ono tomu opravdu tak dle mého názoru z velké části je. U předchozí značky, kterou jsem jezdil (VBC) dala brutální změna designu nového modelu a nekompatibilita dílů z předchozích modelů jasný signál stávajícím zákazníkům a to: buďto pojedeš dál mne a koupíš si vše nové, a nebo si vybereš jinou značku. I já po předchozí úvaze jsem sáhnul po jiné značce podvozků. Myslel jsem si, že to tady bude stejný problém, ale troufám si říct, že mi přijde, že se jim povedl pravý opak. Obsah balení a funkčnost modelu je pro mne natolik dobrá, že bude pár lidem vrtat hlavou změna, a to ještě více po zveřejnění cifer, na kolik si japonská značka cení tohoto podvozku.

V posledních letech je trend takový, že každý rok vychází nový model auta, výrobci nás jezdce tak tlačí do koupě nových a nových stavebnic a pokud chci jezdit špičku, tak si ho musím každý rok , nebo každý druhý rok koupit. Koupím si ho a k tomu rovnou beru kopy balíčků, abych auto měl stejně vybavené jako nejlepší jezdci na světě. Chápu to po obchodní stránce, ale po jezdecké vím, že to není malá suma. Dále nás marketink firem tlačí, že pokud na modelu nebudu mít tyto tuningové díly, nemohu mít nikdy výborné výsledky. A tak se roztáčí nikdy nekončící kolotoč dílů a podvozků. Bylo tomu tak u všech značek, které jsem doposud jezdil, tedy i u zmiňovaného yokoma. Až nyní s podvozkem BD9 mám poprvé pocit, že na tom vydělává zákazník. Jak to ve stavebnici bude s plasty zatím nevím (údajně další série nebude mít ještě jedny plasty zdarma) ale píši o tom, co se mi přihodilo nyní. Nyní mám velmi dobrý pocit v tom, že když někdo utratí nemalé množství peněz za nový podvozek, dostane opravdu maximum co může dostat.

Nyní malá finanční analýza, vybral jsem si nejpoužívanější podvozek u nás tedy Xray a po dotazech pár jezdců jsem zakalkuloval všechny option díly který si jezdec koupí, aby měl auto vybavené a mohl auto nastavit. Bavíme se o kobercové sezóně, kde většina jezdců nové modely pořizuje.

XRAY:                                                                              Yokomo

Podvozek:                          14 910,-                             13 499,-

Al. Plato:                            2 720,-                                Na zimu není potřeba

Top deck 1,6:                    970,-                                   Není potřeba ale případně 690,-

Al páky řízení:                    770,-                                   V základu

Pružiny 2 páry:                  480,-                                   1 pár 260,-

Ramena 2 páry :               880,-                                   Nejsou potřeba

Stabilizátory                      Nejsou potřeba                430,-

Součet :                              20 730,-                             14 189,-

 

Samozřejmě, že se můžeme dopočítat k závratnějším číslům, když vezmeme v úvahu vše, čím si můžeme auto vytunit, ale bavím se o přímém ekvivalentu, na kolik mne vyjde auto, abych se dostal na stejný setup, jako jezdí nejlepší teamový jezdci.

Rozdíl je Více než patrný v procentuálním porovnání to činí neuvěřitelných 31%.

Nedělám tu opravdu reklamu na produkt, ale uvažuji o tom, že yokomo se vydalo asi jinou cestou, buď aby udrželo stávající zákazníky, nebo aby přetáhlo nějaké zákazníky k sobě. No soudím, že hodili velmi zajímavou rukavici do modelářského světa. Ještě jednou apeluji na to, že se nesnažím dělat reklamu, nebo kampaň proti Xray, či ostatním podvozkům, ale pouze porovnávám fakta. Od firmy Mibosport mám podporu značky yokomo a prodávám jej, ale opravdu tento článek proto nepíši. Nedokážu popsat, zda bych byl s xrayem rychlejší nebo ne, ale myslím, že jsem dokázal, že auto je skutečně dobré a připravené na nejvyšší závodní úroveň a myslím, že ještě nějaký nemalý potenciál má.

Na druhou stranu se bojím, aby tento přístup k zákazníkům nebyl dočasný, kdy takto yokomo změnilo krátkodobě taktiku, aby nepřišel odliv zákazníků, či aby právě přeběhli jiní, ale to nám ukáže až čas.

Logicky vyvstává otázka, jak to je s cenami náhradních dílů. Proto jsem porovnal pár nejčastějších ND.

 

Xray                                                   Yokomo

Zadní hub:           1 ks 160,-                                          2ks 302,-

Steering block    1ks 160,-                                           2ks 302,-

Ramena               1ks 160,-                                           2ks 335,-

přední řemen     1ks 370,-                                           1ks 207,-

zadní řemen       1ks 320,-                                           1ks 160,-

I zde jde vidět, že yokomo zvolilo taktiku nižších cen, než jejich největší konkurent.

Tímto článkem nechci ukázat, že z vás obchodníci tahají peníze, nebo že přeplácíte svůj koníček to vůbec ne. Chci jenom poukázat na to, že si stejně dobrý podvozek (dle mého názoru) můžete koupit za cenu nabušeného jetého podvozku, a není to žádná no-name značka, ale jedna z top značek na světě, jenom jak jsem zmiňoval, doufám že tomu yokomo dostojí i v následujícím období. Dále by to mohlo udělat náš sport dostupnější pro rodiny, které nemají jednorázové přebytky v rozpočtu v řádech desetitisíců.