Mugen MTC2

Mugen seiki MTC2

Předmluva:

Jak asi víte, dříve jsem jezdil podvozky yokomo (asi 4 roky) nyní přišla další změna a to v podobě že top pilot Ronald Voelker přestoupil právě ke značce Mugen. Zároveň vyšel nový model této značky, tudíž je zde veliké očekávání jak tento model MTC2 bude v rukou jednoho z nejlepších pilotů pracovat. Po poskytnutí nabídky od firmy MIBOSPORT zda také nechci Mugena jsem pochopitelně začal bedlivě pozorovat nový podvozek, který se mi velmi líbil, je to něco neokoukaného a koncepčně trochu jiného a tak jsem se nemohl dočkat, až ho začnu stavět a případně se s ním svezu.

Auto je navrhnuto naprosto bez ohledu na jeho předchůdce MTC1 stojí za ním výborný pilot a designér Robert Pietish. Na první pohled jde vidět, že auto se ubírá moderními trendy, i jako jiní výrobci, např. serpent, schumacher awesomatix, tedy koncepci zavěšení náprav bez přeního C-hubu. Záměrně zmiňuji značku awesomatix jako poslední, jelikož toto auto ve své době bylo naprosto revoluční a po pár letech fungování se ostatní výrobci tomuto konceptu přibližují, jelikož tento podvozek dosahuje stabilně velmi dobrých výsledků, a velký boom zažilo s příchodem několikanásobného mistra světa Marca Rheinharda, který před cca rokem na tuto zbraň přesedlal. Jeho výsledky šli strmě nahoru a tak se tato značka dostala do širšího povědomí. Jelikož jsem měl také možnost awesomatixe stavět bylo mi hned jasné, odkud Mugen bral inspiraci, na svoje zavěšení, kromě tlumičů.

Velké výhoda mugena byla, že začínali s čistým stolem a tak vylepšili mnoho věcí, které mne v průběhu stavby nepřestávali překvapovat, na jaký detail a zpracování konstruktéři mysleli. Trochu jiným přístupem je potřeba přistupovat k samotné stavbě. Pro někoho jako já to bylo poněkud matoucí, nicméně na druhou stranu mi to začalo po dokončení modelu dávat smysl. Klasicky vždy jsem postavil model do jakého si základního nastavení, nebo jsem si vytiskl setup a podle toho nastavoval komponenty při stavbě tak abych postavil již nastavené auto např. na koberec. U mugena je tato věc zásadní, na jaký povrch jdete model stavět. Tedy postup jasně zní: najdu setup, na co budu auto stavět, a pak se pustím do manuálu a následně do stavby, a proč? No jelikož jakmile začnete stavět, musíte volit mezi různě dlouhými červíky šrouby na nastavení rollcenterů na podvozku kvůli podložkám, které se na asfalt a na koberec pochopitelně liší. Proto je zmatečné koukat do manuálu, kde se velmi často píše, ať použijete takovou délku šroubu, která odpovídá Vámi zvoleného setupu. Naštěstí podpora od firmy mugen a hlavně zmiňovaného Ronalda Voelkera je zatím silná a tak si snadno najdete setup, které jednoduše zkopírujete.   

Nyní už mám auto postavené a na úvod před popisem stavby technickými typy bych chtěl říci, že auto asi není úplně vhodné pro naprosté začátečníky ale pro někoho, kdo už má alespoň nějakou závodní zkušenost za sebou. Je potřeba mít nějaký RC cit při skládání. Auto se Vám odmění krásným chodem všech částí a oceníte technické řešení, které za mne mají v sobě velký závodní potenciál.

Stavba

Před stavbou jako takovou bych chtěl zmínit o dokoupené příslušenství, jelikož auto stavím do kategorie stock do klášterce nad Ohří.

Yokomo nízko-odporové řemeny

Převody axon

Mugen seiki nastavitelnou páku řízení

RC maker držáky baterie

Keramická ložiska (použitá z BD10)

Modré hliníkové šrouby.

Odlehčené zadní unašeče na poloosách

Při stavbě mažu výrobky od firmy 1up a určitě doporučuji zakapávat šrouby, které nejdou do plastu modrým loctidem!!!

Nápravy a plato  

Prvním pohledem na carbonové plato mě zaujaly prořezy na bulkheady, což má za úkol dodržet stejnou výšku rotačních hmot od země jak na carbonovém platu tak na hlinikovém, velmi pěkný detail. Chtěl bych i touto cestou poděkovat Tomáši Stránskému, který mi oblepil plato a ostatní carbonové díly naprosto perfektně. Nová ramena a klouby jsou perfektní, hlavně tím, že dotahováním převlečné matice přes „kleštinové“ pouzdro dotáhnete kulový čep absolutně bez vůle a chodí velmi volně. K tomuto úkolu jsou přibaleny ve stavebnici klíče, kterými celou operaci děláte

Klouby jsem ničím nemazal a apeluji na to, aby člověk dotahoval opravdu s citem, důsledkem může být zničením celého čepu, jelikož jste schopni ho přetáhnout a zdeformovat (né že by se mi to stalo)

Spojovačky jsou standartní, jako u jiných aut, velkou výhodou je, že jich není tolik J jelikož mě moc nebaví. Co je ale jiné je způsob délky závitu na kulovém čepu. To řešíte délkou červíku, který právě ze setupu zvolíte (délka červíku se odvíjí od počtu podložek pod spojovačkou) Určitě ale zakápněte červík lepidlem na závity!!!

Velmi příjemným zjištěním, že máte k dispozici závaží, které padne přesně do Vašeho modelu!!!

Pohon

Rozvod je klasický jako u ostatních konkurentů tedy středová řemenice je 20z diferenciály 38z, výhodu je, že můžete použít jako v mém případě nízko odporové řemeny od jiných výrobců. Středová řemenice je plastová stejně, jako přední pevná osa a i řemenice na diferenciálu, co není ve stavebnici je převodové kolo!. Co velmi oceňuji, jsou hliníkové unášeče a to jak na pevné ose, tak na diferenciálu již v základu stavebnice. Diferenciál je kapitola sama o sobě a jak jsem psal, jde vidět, odkud vychází, stejně jako awesomatix je uložení unášeče ve dvou ložiskách v hliníkovém tělu diferenciálu. Naplňujete ho na gramy, a pak stáhnete obě strany přírubovými šrouby. Doporučuji veškeré těsnící gumy namazat přípravkem 1up (modrým, který by měl zvyšovat trvanlivost a plynulost celého ústrojí.  

Mazání gumových těsnění do diferenciálu
Díly diferenciálu (uložení)
Naplněný diferenciál před složením

Co mě osobně velmi zajímalo, byla váha. Jak můžete vidět na fotografiích porovnávám s diferenciálem (s ocelovými základními unašeči z yokoma)

yokomo diff
Mugen diff -1g

Jak je vidět Mugen je na tom o kapičku lépe. Výrobce slibuje hladší chod, nicméně osobně si od toho slibuj hlavně větší konzistenci po dobu jízdy, a budu to snad mít možnost v dubnu vyzkoušet na kláštereckém vytrvalostním závodě. Nicméně zpracování je opravdu perfektní.

Poloosy jsou relativně na dnešní dobu standartní v předu lámané s hyperkinetickým kloubem a vzadu klasické, v základu jsou unášeče zadních kol ocelové, já je vyměnil za hliníkové. Co je možná trochu nezvyk, že si osy skládáte samy, u jiných výrobců jsou často již před složené, nicméně, já je stejně rozebral odmastil, namazal a složil, tady nemám alespoň práci navíc. Možná do budoucna pokouknu o velice efektivních s ložisky na čepech, ale to je zatím hudba budoucnosti, o unášení z přední osy a diferenciálu se starají dobře známé plastové „podkovičky“ které šli velmi dobře nasadit.

připravené poloosy
Lubrikace třecích ploch

Poloosy mažu také vazelínou od firmy 1up

Bulkheady zapadnou na své místo velmi přesně. Mám i svůj postup, kdy zjistím, zda jsou relativně rovně našroubovány a to následovně: přišroubuji je lehkým dotažením k dolnímu platu a stejně lehce přišroubuji top deck, pak dotáhnu spodní šrouby a povolím vrchní plato tak aby se mohlo volně pohybovat, pokud se volně na hýbe nahoru a dolu na volných šroubech tak vím, že bulkheady při dotažení nebudou kroutit celý podvozek do vrtule.

Kameny zase braly inspiraci u ruského soupeře jediný rozdíl je v rozměru vnitřních ložisek a stejně jako u awesomatixe jsou všechny 4 stejné, rozdíl je v použití ložisek, která jsou u mugenu větší, ale jsou stejná, jako používají jiné značky. Nicméně ten detail je tak trochu kulervoucí a až si sáhnete na chod náprav a vymezení vůlí, dávejte si pozor, aby jste si moc nestříkli do trenek, protože po strojařské stránce je to prostě nádhera.

Stabilizátory jsou zase inspirovány awesomatixem, nicméně ukotvení k ramenu je řešeno postaru spojovačkou, osobně se mi toto zamlouvá, jelikož si můžete lehce doladit vyváženost obou stran. V sadě máte 3 stabilizátory o průměru 1,1, 1,1 a 1,2 mm. Nicméně pro kopírování Modifiled setapů budete nuceni dokoupit ještě 1,0 stabilizátor, do stock kategorií Vám tyto stabilizátory stačí na všechny kombinace. Uložení je spojené přímo s platem krásným duralovým obráběným dílem s přesným uložením v ložiskách.

Teorie, která se mi líbí, je, že stejně jako awesomatixe jsou stabilizátory upnuté k rameni velmi daleko na rameni oprati konkurentům. V předu i vzadu na jsou stabilizátory uchyceny na stejném malém dílu jako tlumič, dokonce vzadu na stejném červíku jako je oko tlumiče. Teorie hovoří, že přenos sil by neměl být skreslen deformací dílu a nemělo by se do konstrukce zavěšení přenášeno napětí. Jaký výsledek to bude mít na dráze, nedokážu říct.

Po seřízení je ale výsledek chodu až sametový.

Tlumiče

Koncepčně, standardně řešený tlumič. Je velmi krátký jako je nyní trendem a uchycení se na rameni se nachází pod úrovní ramene, jako to mají již někteří výrobci. Na co dávat pozor je určitě zvolit dobře přední a zadní spodní oka, která se liší. Co se mi velmi líbí, je způsob, jak se tlumiče skládají s olejem, konstruktér velmi chytře upravil tělo tlumiče pomocí 4 dírek po obvodu tak, že jednoduše přebytečný olej vyteče. Takže nalejete olej, nastavíte rebound a vložíte průhlednou membránu domáčknete a máte hotovo. Velká výhoda průhledné membrány je, že i vidíte, jestli po domáčknutí neobsahuje žádnou vzduchovou bublinu. Díky této chytré konstrukci se opravdu dělají tlumiče jedna radost.

Detailem jsou potištěné díly horního víčka, kde si „nastavíte“ jakou máte viskozitu oleje, aby jste nezapomněli, co máte v autě nalito. Malá třešnička na dortu je, že máte dírku v čepičce již vyvrtanou

Auto postrádá klasické parohy vše je připevněno k bulkheadům.

 No a máte postaveno, už jen vyvážit, nastavit a hurá na trať

Osazené elektronikou

Závěr

Pochopitelně, jak si auto povede, uvidíme až na dráze při ostrých startech, nicméně mám z auta velmi dobrý pocit po sestavení, ale je ještě dlouhá cesta k dokonalému odladění. Co Vás také velmi překvapí je, že po sestavení auta Vám zbyde takové malé železářství s různými délkami šroubů a podložek, nutné podotknout hliníkových podložek! Tedy když jsem si srovnal zbytky do krabiček, máte dostatek všeho, aby jste mohli ladit. Po složení auta neustále doceňuji důvtip i zpracování detailů a nemůžu se dočkat ostrého testu na dráze. A teď neméně důležitá ekonomická stránka věci cena nového podvozku je pro českou síť stanovena na 15 725 Kč (Mibosport) za tuto cenu si dle mého koupíte naprostou špičku, co dnešní trh nabízí, a co je ještě důležitější  dle mého názoru kromě pružin není potřeba žádný tuning. Pravdou, je že auto vstupuje ve velkém na trh a uvidíme co v případě úspěchu budou ceny dělat. Upřímně, pokud hledáte změnu, pokukoval bych po něm, nebo po awesomatixu, protože si jednoduše myslím, že toto je trend a budoucnost RC podvozků. Těším se na ostré závody a jízdy až to situace dovolí a uvidíme, jak se to podepíše na výsledcích. Líbí se mi, že peníze vynaložené za tento model dostanete formou obrobených věcí, plastové výlisky jsou opravdu použity minimálně.

Děkuji za podporu Firmě Mibosport

Petr Grof