Yokomo BD10

Díky podpoře od Firmy Mibosport jsem měl opět možnost složit a vyzkoušet novinku od firmy yokomo na onroad dráze v měřítku 1/10 kategorie Touring Car. Jedná se o jejich nejnovější výtvor s označením BD10.

O tomto auto se již hodně proslýchalo ještě než oficiálně vyšlo a to hlavně díky účasti Ronalda Voelkera na Místních závodech Mibocup, kde většina lidí žasla nad jeho závodními výkony. Kdo sleduje evropskou scénu viděl, že i jeho výsledky na velkých  kobercových závodech šli nahoru a vše údajně díky novému podvozku.

A tak jsem natěšeně čekal s čím se u yokoma vytasí. A pak to přišlo: Základní popis si snad každý přečetl a tak člověk moc neví na čem je, určitě stálo za to sledovat nová auta od xraye, které velmi změnila konstrukci a všichni čekali, jak se budou chovat na dráze. Co bylo jasně, že auta budou mít uchycení tzv. Mid motor konverzi, tzn, že je přední i zadní řemen stejně dlouhý a motor se posouvá blíže ke středu auta. Tuto modifikaci jsem již měl na své BD9, když jsem si našrouboval od arrowmaxe kit na BD9, kde jsem poznal, že autu se chce lépe rotovat ve 180° zatáčkách.

Co mne osobně překvapilo, byla nová délka ramen, jak u xraye, tak awesomatixe prodlužovali ramena cca o 8mm, ale u yokoma šli „pouze“ o 2,2mm.  

Takže jediná viditelná změna oproti staršímu modelu byl položený motor uprostřed.

Co bych malinko firmám vytknul je doba, kdy dodávají nové podvozky na trh. Chápu, že je to velmi dlouhý proces ale myslím si, že každý zarputilý autíčkář by uvítal nové auto před zimní sezonou. Bohužel i do našich podmínek nám nehraje fakt, že na auta na koberec dorazila ještě o 4 týdny později než asfaltová auta, i když se ukázalo, že karbonové šasi asi zase půjde do módy, jelikož Ronald Voelker ho nyní jezdí i na koberci.

Stavba Vše probíhalo naprosto hladce a srozumitelně, velkou výhodou bylo, že už s auty jeli teamový jezdci a měl jsem k dispozici nastavení, které jsem kopíroval a volil ho jako výchozí. Tudíž se Vám vyhne mnoho komplikací, kde musíte vyměňovat vložky sbíhavostí apod.

Graphite plasty již v základu

Příjemné je, že ve stavebnici máte v základu hezké hliníkové šroubky, sadu imbusů (ve tvaru L) a klíč na kola.

U BD9 stavebnice obsahovala dvoje balení plastů, nyní byli jenom jedny ale postupem stavby mě také překvapilo, že steering blocky a rear hub jsou s označením G tedy graphite, což je za normálních okolností příplatková věc a nyní je dali již do základu. Ramena se jezdí i dle setupů v klasickém provedení, takže nemusíte hned na začátek pořizovat nová graphitová.

Malé písmenko G značí tvrdost plastů

Další super věc je, že kluci od yokoma asi velmi testovali tlumiče a těsnění, jelikož všechny těsnící kroužky jsou komplet jiné a těsní opravdu tak, že nevyleze od nikud ani rosa na hřídeli. Co se týče pružin dostanete do krabice hned nejnovější typy a jak jsem zmiňoval testování, bylo pro mne překvapením, že vpředu se jedou progresivní 2,4-2,9 což by nebylo nic extra zvláštního, ale vzadu se jedou obdobné 2,45-2,75, nikdy jsem na autě takovou kombinaci neměl, ale věřím papíru a testovacím jezdcům, tak jsem je tam vrznul.

Nové tlumiče s novými gumičkami

Jediné, co mi nejde do hlavy je sbíhavost zadní nápravy, při skládání se používají excentrické vložky, ale po složení modelu se hodnota zadní sbíhavosti na levém i pravém kole liší, mnohokrát jsem zkoušel něco předělat a dokonce jsem se ptal, jak na to. Nicméně mi bylo řečeno, ať to neřeším a tak to již 3 rok neřeším, když jsem to zkoušel kompenzovat, aby měřák ukazoval stejnou hodnotu, tak se auto chovalo na každou stranu jinak, a když to neřeším, je auto vybalancované, tak to neřeším.

To je snad jediný aspekt, na který jsem narazil, jinak vše šlo podle plánku a stavbu jsem si náramně užil.

Volil jsem i jiné baterie, nyní je v modifildu móda, že se jezdí shortky se závažím, já jsem zvolil klasickou velikost, nicméně baterie s nižší kapacitou a na dovážení používám plech pod baterkou

Nové Baterky od LRP

Takže jsem připraven na závody a plný očekávání, karoserii jsem zvolil ZOO racing model DBX 0,7mm posunutou o 4mm dopředu oproti neutrální poloze.

Závody

A je to tady, konečně jsem po 3 hodinách dorazil do Hrotovic na mé oblíbené Mibo. Je Pátek a přede mnou 5 tréninků.

Je čas na první, na dráze ještě málo gripu a tak od toho moc neočekávám. Auto mě velmi mile překvapilo působilo velmi stabilně a takové průjezdy zatáčkami jsem doposud neznal. Jediné co, tak jsem měl hodně steeringu a tak jsem udělal drobné úpravy. Po konci měřených tréninků jsem si vyjel 2. nejrychlejší čas na 3 kola, což se mi v poslední době nikdy nepodařilo, takže velmi dobrý výsledek.

Auto bylo stabilní na 5 min jízdy, očekával jsem, že oliver Havránek bude nakonec rychlejší a tak jsem se kvalifikoval 3.

A stejně jsem i dojel ve finále.

O to ale v tomto příspěvku nejde, ale velkým úspěchem bylo, že jsem snad nikdy nezažil takovéto chování od nového auta, bylo velmi konzistentní a jednoduché na jízdu, věřím, že bych mohl bojovat o vyšší příčky, nicméně počet mých odjetých baterií za tuto sezónu není nějak vysoký a bez tréninku to prostě nejde.

Ekonomická stránka

Budu vycházet z cen Evropského distributora (Mibosport)

Cena nového podvozku : 14 475 (Alu verze, carbon verze 13 975)

Potřebné díly do teamového setupu: zadní stabilizátor : 655,- (Sada 3 stabilizátorů)

Celková pořizovací cena yokomo: 15 130 Kč S DPH Na mém autě je více tuningových dílů jako je karbonový držák baterek a karbonový vršek nárazníku.